Impact van internet en sociale media op jongerenwelzijn

samedi 28 juin 2025

Mede met de steun van onze club, alsook van Rotaryclub Geraardsbergen, Rotary Club Aalter, Rotary Club Keerbergen, Rotary club Aalst, Rotary Club Aalst-Noord, @rotary Gavere Schelde leie en Rotary club Laarne Lochristi, doet Stéphanie Jolie onderzoek naar de impact van mentale gezondheid van jongeren bij gebruik van internet en sociale media.


Op de District 2130 Conference in Bellewaerde park vond deze ochtend een panelgesprek plaats over veerkracht bij jongeren. 


Recent Sigma onderzoek bij jongeren tussen 12-24 jaar toont aan dat zij veelal het gevoel hebben alleen te zijn, ook al zijn ze omringd door familie en vrienden. Stéphanie stelt dat sociale media hier zowel ondersteunend als destructief in kan zijn. 
In Oxford internet institute wordt onderzoek gedaan naar misinformation. Om jongeren te kneden ('primen') om te weten hoe ze moeten omgaan met misinformatie. 


Julien De Wit: In tegenstelling tot het breken van een been, stellen ouders zich veel meer vragen over hun functioneren, als het kind een depressie oploopt in plaats van iets te breken. 


Digitale geletterdheid is cruciaal. Socio-economisch gezien is die geletterdheid sterker aanwezig bij betere omgevingen tov kinderen in kwetsbare gezinnen. Met gevolgen op mentaal welzijn. Kinderen weerbaar maken, zowel offline als online, is belangrijk als basis. 
Wat helpt, stelt Stéphanie, is om altijd voorafgaand aan het nemen van de smartphone of openen van apps eerst te reflecteren over waarom je neemt of opent. Er bestaan al apps met interventietijd. Om na te gaan of je wel of niet intentioneel bezig bent. 


Onderzoek kan op heden moeilijk uitklaren wat de beste manier is om sociale media te gebruiken of om te gaan met schermtijd. Stéphanie heeft het over het 'Digital screen diet' als een methode dat onderzocht wordt. 


Als ouder kunnen we ook actief hierop inzetten: er zijn, geen limieten opleggen maar bespreekbaar maken, samen met het kind mee doen met educatieve spellen, zelf intentioneel omgaan met schermen in functie van mimieking, oprecht vragen stellen en luisteren, zelf ook het eigen schild laten zakken en kwetsbaarheid tonen, ... kan allemaal helpen op het thuisfront.